Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek, nebo iPhone? Lehké zjistit.

Na Facebooku – nejznámější sociální síti – se ke konci minulého roku objevila skupina „Deset náhodně losovaných členů této skupiny vyhraje každý týden iPhone!“. Jak lákavé. Kdo by taky nechtěl tento moderní telefon a ještě k tomu zadarmo. Stačilo prostě kliknout na přidání se do skupiny, a pak jen napjatě čekat, zda tím vylosovaným nebudu právě já.

Zdroj: iDNES.cz

Ano, byla to lákavá nabídka. A hodně lákavá. Taky přesvědčila skoro osmdesát tisíc uživatelů, přihlášených na sociální síti Facebook. Ono taky o nic nešlo. Jen jste mohli kliknout, zařadit se mezi ty, kteří by iPhone chtěli a jen čekat. Nic by vás to nestálo. Vaši přátelé by to na stránkách zjistili a možná by se taky přidali… Náhle by bylo ve skupině několik desítek tisíc.

Jenže. Jenže náhle přišla šokující zpráva. Šokující událost, která celou skutečnost převrátila vzhůru nohama. Otočila ji o sto osmdesát stupňů – nejméně. Název skupiny byl totiž přejmenován. A jak? „Mladí lidé volí Jiřího Paroubka“. Jistě, proč ne. Do skupiny se přidalo téměř osmdesát tisíc mladých uživatelů. Právě mladá věková skupina jednak dennodenně na Facebooku žije (pro některé jsou sociální sítě druhým životem), a jednak by si ráda – ještě k tomu zadarmo – mobilní telefon iPhone pořídila.

Poté, co správce skupiny název přejmenoval, byl vytvořen okolo celé události obrovský šrumec. Média o tom psala, jak se jen dalo. Byla to událost. Mladí lidé byli totiž podvedeni. A na Facebooku! Jedinou škodou (možná) byl fakt, že – nyní už bývalý – správce skupiny neplánoval přejmenování. Jak uvádí internetový server iDNES.cz, skupinu pozměnil z nudy. Zřejmě seděl u monitoru, neměl co dělat a asi ho napadlo, že by mohl udělat něco šokujícího. Jak uvádí v rozhovoru (probíhající prostřednictvím e-mailu), udělat to takřka proto, aby zjistil, jaké reakce tento akt vytvoří.

Povedlo se. Název skupiny byl přejmenován a členové se hned naštvali. Autor nápadu, který se distancoval od jakýchkoli politických stran, měl jistě potěšenou dušičku. Některé členy naštval – a ti mu to dávali najevo. Na zeď skupiny napsali nejrůznější komentáře. Někteří buď kvůli tomu, že ztratili šanci získat iPhone, jiní už kvůli tomu, že se nečekaně stali fanoušky šéfa sociální demokracie, a další, že volí někoho jiného.

Přiznávám se, že ke skupině nepatřím. Na Facebooku nejsem zas tak aktivní, že bych se „klikal“ do jakýchkoliv skupin, které na Facebooku existují (a není jich málo). A můžu konstatovat, že jsem rád, že mezi podvedenými nepatřím. Trochu by mi bylo jistě líto, že nezískám iPhone, ale abych se stal fanouškem Jiřího Paroubka, to opravdu ne. A právě na to zakladatel skupiny sázel. Byl si naprosto jistý, že právě šéf ČSSD vytvoří mezi mladou generací rozhořčené reakce. Kdo by ho taky měl rád, že. Pan Paroubek byl a je snadným terčem na podobné okolnosti, kdy se jeden mladý uživatel sociální sítě rozhodne podvést několik tisíc lidí, zjistit, jak negativní reakce to v nich zanechá, a napsat o tom článek. To byl prvním motivem pro uspořádání takové akce: zjistit, jací lidé – mnohdy bezmyšlenkovitě – klikají na přidání se do nejrůznějších skupin.

Tak. Stalo se. Média o tom napsala. Čtenáři si zas mohli přečíst něco o Facebooku. A dalším lidem to možná pomohlo k tomu, zda se mají na sociální síť přidat, nebo ne. Vše je jednoduché a zdarma. Vše udělalo opravdu hezkou reklamu na sociální síť Facebook, o které se říká: „Nejseš na Facebooku, jako bys nebyl.“

Autor: Petr Hrudka | středa 6.1.2010 17:20 | karma článku: 13,18 | přečteno: 2066x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.