Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vztah ke kultuře klesá… Čím to?

Občas si zajdete do místního hudebního klubu, kde jednou za týden vystupuje nějaká známá oblíbená kapela. Jenomže! Po několika účastí vás ovšem omrzí nižší přítomnost fanoušků a posluchačů, než tomu bývalo dosud. A zarytí fajnšmekři vám jen přikývnou, že tomu tak už poslední dobou je. Nikdo vám ovšem neřekne důvod.

Hudební kluby se mohou "pyšnit" nízkou návštevností.Zdroj: internet

Pro některé to je zarážející. Čím to, že na koncerty těch slavných skupin už nechodí stovky lidí? Čím to, že už mezi námi, kulturními nadšenci, nejsou ti, kteří jsou ochotni za návštěvu hudebního klubu něco málo zaplatit? Ti další si už hlavu nelámou, zvykli si. Nic jiného jim nezbývá.

Mě to opravdu překvapilo nedávno. Do místního klubu, který se sice nachází na kraji města, ale za to je to jeden z mála podniků, kde to opravdu stojí za to, chodím poměrně často. Krom toho, že tu občas zahlédnu i některé mé přátele, o kterých v tu chvíli netušil, že sem mají také namířeno, chodím sem i proto, že tu vystoupí i některé ty věhlasné hudební skupiny. Upřímně, v dnešní době si můžu nějaké album stáhnout z internetu, ale přece jenom to živé vystoupení má něco do sebe. To už je pádnější důvod k tomu sem občas zajít. Na okraj – mohu udělat i skupině „dobrej skutek“, že si u nich jejich debutové album případně koupím.

Pravidelné návštěvníky nízká účast posluchačů (a záhy i diváků) překvapí. Začínají nadávat, jak je to možné. Majitelé a zaměstnanci začínají mít problémy s tržbou. Přeci tím, že si sem pozvou kapelu, která překvapivě nepřitáhne lidi, je prodělečné a nikdy víc sem skupina nepřijede. Začíná to být smutné. Začíná se u toho rojit víc otázek, než odpovědí. Nikdo je bohužel nezná.

Pokud se totiž některých známých optáme, proč tam nešli, pravděpodobně opáčí, že neměli čas, peníze, nebo tu skupinu neznají a neposlouchají. A není to náhodou už důvod tam jít? Sice si zaplatit, ale třeba být překvapeni, že ty korunky za to stály. A třeba nám to rozšíří hudební rozhled a budeme zase nějakou další skupinu znát.

V nejlepším případě jsou lidé, kteří sice do klubu nechodí zrovna kvůli skupině, ale proto, aby se sešli s přáteli a popovídali si u pivka. Jenomže majitelům to může být jedno. Jim jde určitě hlavně o to, aby přišlo co nejvíc lidí, tím pádem teklo víc piva a tím pádem by byly větší příjmy.

A nezůstávejme jen u návštěvnosti hudebních klubů. Problémem je už vztah ke kultuře obecně. Bohužel. Jednou za rok se v městě koná nějaká maškarní slavnost, ale přístup k ní od místních obyvatel je zarážející. A ještě kvůli tomu, že se jedná o charitativní činnost.

Choďme tedy víc do klubů a užívejme si hraní hudební skupiny na živo. Zaplaťme za to, ať začínající hudebníky a umělce podpoříme – dáme jim najevo, že svoji práci nedělají zbytečně. A pokud se nám to třeba nelíbí, neřešme to, buďme rádi, že se zas někdy setkáme s dávnými přáteli…

Autor: Petr Hrudka | středa 7.4.2010 8:30 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.