Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z chobotnice zastávka? Brňané se snad…

Nedá se tomu snad ani uvěřit. Je to vůbec možné? Dosud neexistující budova, která měla původně stát na pražské Letné a sloužit jako Národní knihovna, bude zřejmě sloužit brněnským cestujícím. Místo knihovny z ní má být autobusová zastávka. Promiňte, ale zesnulý autor této futuristické stavby Jan Kaplický se určitě obrací v hrobě. Zbytečně.

Kaplického knihovna.Zdroj: Novinky.cz

Tato „chobotnice“ už před svým fyzickým zrodem vyvolala mnoho rozporuplných reakcí. Někteří byli (a stále jsou) proti, jiní by ji vítali. Líbí se jim. Krom toho jsou pro také z principu: knihy potřebují střechu nad hlavou. Ať jde o to, zda se chobotnice všem líbí, nebo ne. Ať už vypadá jakkoli. Knihy ji potřebují.

Architekt Jan Kaplický seriózně vyhrál soutěž. Vše bylo připraveno. Zádrhelem bylo jednání s politiky. Tam to všechno ztroskotalo. Člověk si začal říkat, proč do kultury fušuje politika. Politika je všude. Mluví do všeho. Bez výjimky.

Pan Kaplický se proto naštval. Lidově řečeno. Návrh budovy, která dostala názvy jako „blob“, „chobotnice“, byl veřejně znám, proto vznikly nejrůznější petice a protesty. Obhájci bojovali jak mohli. Nic naplat. Budova v Praze stále nestojí.

Vše se rapidně změnilo, jakmile Jan Kaplický náhle zemřel. Manželka mu porodila dítě a on celým štěstím zesnul. A o nabídky jak odčinit „vinu“ už není nouze. Jedna z nich, z těch snad nejhorších, je jen pár dní stará. Snad na počest si radní v Brně vymysleli, že by mohla být chobotnice postavena u nich. No, na tom by nebylo zas tak nic špatného. Proč by ne, že?

Ovšem, k čemu by „blob“ v Brně sloužil? Knihovnu srovnávající s tou pražskou národní nemají. Nové budovy, které by jim sloužily, asi nepotřebují. Proto je nenapadlo nic ztřeštěnějšího, než autobusovou zástavku. Promiňte, ale to je fakt průser. Jinak se to nazvat ani nedá.

O tom udělala reportáž televize Nova. Od té jsem se o celém problému dozvěděl. Přítomná anketa stvořena z řad brněnských cestujících mě nejvíc namíchla. Je to vůbec možné?! Argumenty proti sice padly, ale v jakým smyslu? Nehodilo by se to tam. Vůči okolní zeleně by to byl nevkusný kýč. Lidé nevědí co s penězi, proto si tohle vymysleli. Chápu, že takové nápady mívají politici, ale že i „obyčejní lidé“ (nenarážím na voliče sociální demokracie)...

Což o to, peníze by na to zřejmě nebyly. I ta chobotnice by se tam nehodila. Ale že z architektonického skvostu udělat autobusovou zastávku? To snad nemyslí vážně. Ne, ne. Určitě si z nás střílí. Jak Brňané, tak i radní. Vše je sranda. Prostý vtip. Jen kdyby to byl vtip. Vtip, ale pěkně hnusný. Ošklivý. Vtip, který není k smíchu.

Dávám radu všem, i těm, kteří v Brně nežijí: nedělejte si z takto vážných věcí srandu. Chudák pan Kaplický se musí určitě obracet v hrobě. Tohle si nezaslouží. Alespoň z chobotnice udělejte něco vkusného. Něco, co se bude hodit. Ano, udělejte panu zesnulému radost a postavte „blob“ jako knihovnu. K čemu jinému by měl sloužit? K čemu jinému, než k čemu byl určen. Proč jej pan Kaplický jinak vymýšlel? Neměl co dělat?

Hlavně ne autobusovou zastávku.

Autor: Petr Hrudka | čtvrtek 17.6.2010 16:30 | karma článku: 13,54 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.