Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strana TOP 09 na billboardech

Přiznám se hned na začátku, že si nejsem jistý faktem, že bych byl kompetentní k tomu, abych na tomhle blogu nějak kritizoval politické strany.

TOP 09 na billboarduZdroj: internet

Pravda, před nedávnem jsem oslavil své osmnáctiny, takže jsem hrdě překročil práh do světa politiky. Svým hlasem v nadcházejících volbách do Parlamentu můžu pomoct k pravděpodobné změně politické éry. Ovšem, abych bez okolků zvedl ruku, že patřím k těm lidem, kteří politice rozumí (nebo se alespoň tak tváří), po mě nechtějte.

Politice nerozumím. Jediné, co vím, je to, že zcela nesouhlasím s dosavadními politickými směry. Nesouhlasím s tím, že má v politice na vrh strana Mirka Topolánka. Že jeho rivalem je Jiří Paroubek, který může spolupracovat s komunisty jako „výměnu“ za to, že se komunisti omluví za předešlé politické časy před listopadem 1989.

Teď trochu odbočím od toho, o čem jsem chtěl prvně psát. Nechápu totiž KSČM. Je známé, že se v předešlých týdnech komunistická strana distancovala od svých předchůdců ze strany KSČ. Je známé, že prohlašovala (a nadále prohlašuje), že se stranou KSČ, která vládla čtyřicet let na našem území, nemá nic společného. Ale i přesto před několika týdny se rozčílila, že Česká televize odvysílala pořad Proces H, který prý může zdiskreditovat právě současnou komunistickou stranu, i přesto, že KSČM je něco jiného, než tehdejší KSČ. A dnes? Opět! Komunisti prohlašují, že nemají nic společného s bývalou KSČ, ale i přesto se chtějí omluvit za jejích praktiky. Zajímavé. Nejhorší na tom je, že pouze pod podmínkou, že získá podíl na moci v české politice, společně se sociálními demokraty. Hnus!

A nyní se vrátím k původnímu tématu.

Politických stran je hodně. Každý volič je proto před otázkou, koho si vybrat? Která strana je podle něj ta pravá, aby jí dopomohl svým hlasem mít větší šanci vstoupit do Parlamentu. Aby to lídři stran svým voličům takříkajíc zlehčili, připravili pro ně svoji volební kampaň, která spočívá hlavně ve velkém počtu různých billboardů po celém území republiky. Já jsem měl to štěstí při své cestě na autorská čtení v Brně, že jsem mohl pár dní před svým odjezdem spatřit billboard nejnovější politické strany, která vznikla takřka těsně před volbami. Několik lidí zřejmě nesouhlasilo s politickými názory Křesťanské demokratické unie – Československé strany lidové a založili si vlastní. Skoro s milým názvem TOP 09. A díky svým billboardům také poodhalili, co to vlastně ta zkratka TOP znamená: Tradice Odpovědnost Prosperita. Zajímavé, že.

A protože je tato strana nová, jistě si zaslouží trochu kritiky. A jelikož je v mém okolí pár lidí, kterých si vážím, a které s TOP 09 nesouhlasí, jistě si i TOP 09 menší kritiku zaslouží.

Billboard této strany máte k dispozici k tomuto článku, takže s některými mými názory nemusíte souhlasit, ale díky tomu, že máte billboard před očima, trochu vám to zlepší představivost a i fakta, jak jsem to vlastně myslel.

Hlavními hesly, které svými počátečními písmeny poodhalují taje názvu strany, jsou tradice, odpovědnost, prosperita. Teď trochu šťourání…

Tradice. Čí? Strany? Strany, která vznikla před nedávnem? Jakou může mít tradici právě vzniklá strana? Nebo, že by navazovala na tradici své předchůdkyně?

Odpovědnost. Za koho? Za nás? Za své voliče? Myslí si, že může být zodpovědná za tolik příznivců, i přesto, že se prohlašuje, že je Kalousek zločinec (krom toho, že je jednička)?

Prosperita. Co to slovo vůbec znamená? Slovník cizích slov říká, že slovo prosperita, respektive prosperovat, znamená hospodářsky přispívat. Zajímavé. Jak chce nová, začínající, strana přispívat lidem, žijící v zadlužené zemi? Kde vezme peníze. Z korupce?

A dodatek: 09. Strana vznikla v roce 2009. Proto to má zřejmě v názvu. Ale co roky 2010 a 2011 a dál? Pro ty roky strana není?

Mnoho otázek a skoro žádné odpovědi. A ještě aby toho nebylo málo, předsedou má být (nebo už je) Karel Schwarzenberg, který má svý léta, a podle mě, by se měl na politický svět vykašlat. Není zrovna na tom nejlíp, že…

Tolik k nové straně, kterou určitě volit nebudu. Ale koho? Je v politických kruzích tolik stran, hnutí a sdružení, že přichází čas si do podzimních předčasných voleb vybírat.

Jdeme na to!

Autor: Petr Hrudka | pondělí 3.8.2009 16:15 | karma článku: 17,25 | přečteno: 3356x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.