Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polsko je se svojí netolerancí trapné

Nadále nemůžu uvěřit svým očím a někdy i uším. Internetový server iDNES.cz přinesl včera zprávu o soudním líčení, kdy se za svá práva (a za osobu) bránil homosexuál. To by nebylo nijak zajímavé, kdyby se nedalo najevo, že se vše odehrává v Polsku.

Vlajka spolu se symboly homosexuáluZdroj: internet

Naše milé sousední Polsko je totiž od nepaměti známé tím, jak je vysoce ortodoxně katolické. Mimo to, že právě z Polska pochází již zesnulý papež Jan Pavel II.. Všechno chápu. Katolická víra v celé zemi jak vyšitá. Nemám nic proti. „Každej je ňákej!“. Ale, aby tak radikálně protestovali vůči sexuální orientaci, se mi zdá v některých případě, opravdu přehnané, až trapné.

Nejhorší ze všeho snad je, že se věřící na různých demonstrací v ulicích proti homosexualitě odvolávají na Bibli. Z pomyšlení, že nějaký (až šílený) katolík povídá něco ve smyslu, že je „Bůh nemá rád“, se mi opravdu nedělá dobře. Na začátku mi to je k smíchu, ale vím, vtipné to rozhodně není.

Homosexualita je totiž velmi vážná věc. A určitě každého věc. Komu je do toho, že někdo miluje víc osobu stejného pohlaví, než ti „normální“.

Samozřejmě, že se zde nechci dotknout žádného homosexuála – gaye nebo lesbičky, popravdě znám ze svého okolí minimálně tři takové muže. A já a mí blízcí jsme naprosto tolerantní. Naopak se zajímáme, jaké to je hledat nějakého spřízněného partnera? Jaké to je s člověkem stejného pohlaví žít?

Ale zpátky k Polsku. Polsko je známé svými výroky „vůči Bohu“. Je známé, že je proti homosexuálům, proti interrupcím a potratům… A proto je velice známé, že jeden soud dal za pravdu právě homosexuálovi, kterému sousedka za nevhodná slova dluží pokutu za poškození.

Ale podívejme se na základ tohoto případu. Můžeme tvrdit, že základem je víra. Bohužel, v případě Polska, víra v některých směrech až přehnaná. V Bibli se totiž vysloveně nepopisuje, co Hospodin viděl v Sodomě a Gomoře (dvě města považovaná za hříšná), slyšel z těch míst „pouze“ křik a z toho vyvodil, že jsou to města hříšná. Ale jakým způsobem, to se v Bibli nepíše.

Mám tedy otázku: Kde vzali katoličtí „šéfové“, že Bůh homosexuály nemá rád? Přitom  v Bibli je psáno, že máme milovat bližního svého, jako sebe samého. Homosexuálové jsou „normální“ lidé. Jsou sice odlišní ve způsobech sexuálního života, ale na ulici prakticky homosexuála od heterosexuála nepoznáte (pokud se vyloženě dva muži, či dvě ženy nedrží za ruce). Ale mohou snad za to? Mohou tito lidé za to, že jsou takoví, jací jsou? Nikdo nemůže za to, jak se narodil. A každý je pak obdarován těžkým úkolem se s tím vyrovnat a bojovat s okolím. Ptám se tedy, kde lidé z Polska vzali, že Bůh gaye a lesbičky nemá rád?

Ale na druhou stranu je možné říci, že je to jedno. Že je jedno, jestli ten nebo ta je sexuálně orientovaná k osobě stejného pohlaví. Co se tím změní? Poté příslušníci této sexuální orientace mohou být vděční za toleranci v zemích, kde povolují registrované partnerství. Alespoň pociťují vzrůstající práva, kterou mají i heterosexuálové se svatbami. Pak další věc je jejich další život. Myslím tím jejich touhu po dítěti. Ale to už je opravdu věc druhá.

Tedy, díky případu z Polska, který se dostal až k soudu a dal za pravdu nesnášenému příslušníku homosexuálů, můžeme věřit, že se situace v katolickém Polsku zlepší. Pomalu, ale jistě. Protože, pokud ne, a různé další demonstrace vůči homosexuálům, volající po vraždách a jiných trestech, budou pokračovat, jistě si polští katolíci přivedou své odpůrce nejen ze stran gayů a lesbiček, ale i z celého světa, protože tolerance je velmi důležitá!

Autor: Petr Hrudka | sobota 8.8.2009 10:10 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.