Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat do starých kolejí

Nechali jsme si udělat plastová okna. Je známo, že plastová okna svým způsobem šetří energii topení, ale co je kolem toho za kolotoč.

Staré koleje - v našem prípade "jen" pomyslné...Zdroj: Google.cz

Hlavně udělat místo, udělat prostor, pro ty pracanty, kteří nám to okno udělají. Což znamená – vyklidit kuchyň. Právě tam jsme si totiž vymysleli to okno udělat, aby jím netáhlo a tím pádem se neplýtvalo topením, což se doteď rapidně objevovalo na účtech. Tohle byl jeden z mála hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli si to okno pořídit. Dalším možným důvodem bylo maminčino přání, které začalo snad před dvěma lety, ale za celou dobu se pro to prakticky nic nedělalo.

Takže vyklidit kuchyň. Dobře, žádný problém. Uvolnit skříňku, kde je nádobí, abychom ji mohli odstěhovat. K mému překvapení se skříňka skládala ze třech částí: skříňka pro příbory a náčiní pro krájení a strouhání (pochopitelně jídla), skříňka pro hrníčky, skleničky, talířky, mističky i talíře a jako finále velká deska, která vše de facto spojovala. Jakmile jsme v pořádku tuto dvou-skříňku s deskou odstěhovali, přišel na řadu stolek, respektive větší stolek, který nám slouží pro obsluhu mikrovlnky, varné konvice, odložení vařeček, které dáváme do zavařovacích sklenic, a odkapávače pro umyté nádobí. Abychom i tento větší stolek bez problémů přesunuli kupříkladu do jídelny, kde bylo volné místo, musel jsem jej rozšroubovat na desku a nohy – jinak bychom jej neprotáhli úzkými dveřmi, ač jsme se o to bojovně snažili.

Skříňku na nádobí a příbory společně se stolkem (dá se říct i stolem) máme tedy vystěhovanou. Dalo nám to celkem práci. Hlavně neustále vymýšlet volná místa, kde bychom tyto kuchyňské vymoženosti mohli používat dočasně do doby, než nám okno vymění.

Chvíli jsem si i říkal, že je štěstí, že nemusíme nijak přesunovat i dřez se skříňkou pro různé hrnce, kastroly, pokličky a pekáče, protože jsem si nedokázal představit, jak bychom úspěšně odstěhovali to monstrum, které nám ochotně umožňuje, že můžeme každým dnem jíst z čistého nádobí. Dokonce i naší babičku, která nám až moc ochotně pomáhala, napadlo, že bychom požádali ty ochotné a zručné dělníky, ale raději jsme od toho opustili.

Měli jsme taky štěstí, že jsme nemuseli odvěšovat skříňku na další doplňky, potřebné k pohodlnému životu: kastlíky (či jak to nazvat) na cukr, sůl, různé krabičky plné cappuccina a horké (lahodné) čokolády a další pochutiny a ochutiny, které vás napadnou… Kdoví, kam bychom to všechno dali, a zda-li bychom byli dokázali vše dát opět do pořádku.

Takže v tuto chvíli je prostor v kuchyni volný a nyní přichází ta chvíle, kdy jen můžeme dychtivě čekat, až se vše v pořádku udělá a my se poté můžeme vrátit zpátky do normálu.

Jenomže! Nejsme v těchto krocích nějak extra zběhlí (nevyměňujeme si okna každý den), takže nás (ač jsme to očekávali z vyprávění zkušenějších) celkem překvapilo, kolik je toho kolem nepořádku. Od špinavé podlahy, až po rozdemolovanou zeď.

Takže to chce zedníka. V našem případě hned dva zedníky. Máme štěstí, že je v našem okolí tolik známých, takže shánění těchto pracovníků není problém.

Jakmile je vše dokončeno a v pořádku uděláno. Je výhra! Máme umělé (plastové) okno, nemusíme se strachovat, že jím nám bude táhnout a budeme mít krásné teplíčko.

Teď jde jen o to, všechno špinavé a „zasviněné“ (promiňte mi tento výraz) uklidit, odstěhovaný nábytek přistěhovat zpět a vrátit se do normálu. Takřka po týdnu se vrátit do starých kolejí…

Autor: Petr Hrudka | čtvrtek 13.8.2009 12:15 | karma článku: 9,55 | přečteno: 1764x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

Vešel do dveří. Ještě nenastala pozdní doba, která by se už schylovala k brzkému ránu, takže ho v klubu nečekali přehnaně podnapilí zákazníci, kteří by byli duchem nejspíš už někde jinde, čímž by svým expresivnějším chováním obtěžovali další přítomné, co by o to vůbec nestáli. Smiřoval se tak s tím, že se pravděpodobně nedočká nejrůznějších chvil, kdy by od těchto individuí zachraňoval bezradné slečny, které by o podobné konverzace vůbec nestály. Na okamžik toho ale zalitoval.

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45 | Přečteno: 465x | Diskuse| Letní povídka

Petr Hrudka

Den splněných přání

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Je sedm hodin ráno a já už vstávám. Neobvyklé. Normálně vstávám tak po deváté. Občas i později. Nemám s tím problém. Hlavně po nějaké párty. Ale na dnešek jsem si budík nastavil na sedmou. Když mě ten den něco čeká, nemám problém vstát dřív. Dneska je totiž významný den. Den, na který jsem čekal už dobrých pár let. Den, na který snad nikdy nezapomenu. Den, který jsem si vždycky přál, že ho jednou prožiju. Den, kdy konečně uvidím moře, na vlastní oči.

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78 | Přečteno: 361x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Hrudka

Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

28.11.2011 v 16:37 | Karma: 10,26 | Přečteno: 1766x | Diskuse| Kultura

Petr Hrudka

Televizním divákům vadí skrytá reklama. Není divu

Lidem začíná vadit skrytá reklama. Vyplynulo to z nejrůznějších stížností, které za uplynulý rok, kdy je (ne)skrytá reklama legální, diváci odeslali Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A i bez těchto stížností by se mohlo říct, že je tato nelibost už všeobecně známá. Jenom se o ní nemluvilo.

24.10.2011 v 10:30 | Karma: 9,94 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Média

Petr Hrudka

Máme „z veřejného zájmu“ právo vědět, že…

Média informovala o závažné nemoci známé herečky. Nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než na herečku myslet a politovat ji. Takové onemocnění si jistě nikdo z nás nepřeje. Je ovšem „z veřejného zájmu“ nutné informovat o takových skutečnostech, které záhy hraničí s lékařským tajemstvím? Vždyť jde o tak intimní věc.

1.9.2011 v 15:15 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1909x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  16:56

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  16:43

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.