Nedabované pořady? Děkuji, nechci

Ministerstvo školství chce zkvalitnit znalost cizích jazyků. Konkrétně angličtiny. A jelikož ví, že většina studentů neustále vysedává u televize, nabádá televizní stanice, aby vysílaly méně dabovaných pořadů. Snad aby dokonce další již nedabovaly. Dobrý tah? Zlepší se něco?

Václav Postránecký.Google / iDNES.cz

Abychom byli ještě více v obraze, dělá to proto, abychom se tak přiblížili k poměrům ve Skandinávii, Holandsku a snad i Německu, kde vysílání nedabovaných filmů je běžná praxe. Co je na tom pravdy nám ve včerejším vydání MFDNES osvětlil redaktor Milan Vodička. „Ale pozor, srovnání se Skandinávci nás potměšile svádí do slepé uličky. Jsou v ní právě ty filmy v původním znění. Tvrzení, že Skandinávci umějí anglicky, protože se na ně dívají, je omyl. Je to naopak. Dívají se proto, že už ten jazyk umějí.“ A přivádí nás k myšlence, když už anglicky Skandinávci teda umějí, proč to teda neumíme taky.

To nás přivádí k samotné školské výuce cizích jazyků. Je špatná. To víme všichni. Milan Vodička sám hledá důvody, proč tomu tak asi bude: „Možná za to může prastarý tereziánský model, kdy učitelem byl vysloužilý voják, který uměl hlavně držet kázeň a učil děti memorovat stejně, jako jeho předtím na vojně drilovali kvérgrify. A tak se jazyky učíme úplně stejně jako fyziku nebo chemii s jejich definicemi, vzorečky, příklady a rovnicemi. Ale dohromady nám to celé smysl nedává. Je to k ničemu. A ani to nebaví.“ Proto chce ministerstvo nasadit do televizního vysílání více nedabovaných pořadů. Myslí si totiž, že se tím něco spraví. Nespraví. Musí se na to jinak. Drilem, šprtáním, porozuměním. Tohle, jak píše Milan Vodička, za nás televize nevyřeší. Proto bych radil, aby politici, kteří se zabývají poměry na našem školství, nebyli přehnaně naivní. Copak si skutečně myslí, že se těmito až směšnými způsoby něco změní?

Co se týče mě, jsem proti. Myslím si, že se nic nezmění. Beru jejich záměr zkvalitnit znalost nemateřských jazyků, ale určitě bych hlasoval pro jiný způsob. Rozhodně ne tento!

Ministerstvo si asi nevšimlo, že takovéto pořady už ve vysílání jsou. Jen ten, kdo se o ně zajímá, si je najde. Těmto individualistům toto rozhodnutí bránit nemůžeme. A protože sami programoví ředitelé zřejmě vědí, že o tyto pořady nebude velký zájem, strčí je do pozdějších hodin.

A prosím vás, kdo se dnes bude chtít dívat na svůj oblíbený pořad v původním znění? Ještě k tomu, když jsme si na dabing zvykli a původní hlasy herců by nám určitě přišly jaksi „divné“ a klidně i „z jiného světa“.

A co na to divák? Ti, co nejsou na titulky zvyklí, nebudou stíhat dělat hned dvě věci najednou. Sledovat jak děj, tak ještě k tomu číst titulky. Dabing je proto pro ně nejlepším východiskem z obtížné situace – s tím právě souvisí ona sledovanost.

A pohled z toho komerčnějšího hlediska. Díky nedabování by dabéři přišli o práci. A to by určitě byli neradi.

A však si můžeme ten a ten pořad v původním znění stáhnout taky z internetu. Nebo si jej pořídit v obchodech.

Ale prosím vás, necpěte nechtěné materiály většině. Ať si menšina dělá, co chce.

Autor: Petr Hrudka | středa 27.10.2010 10:30 | karma článku: 16,97 | přečteno: 2557x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78

Petr Hrudka

Co je víc: slovo, nebo důkaz?

5.5.2011 v 15:00 | Karma: 7,74

Petr Hrudka

Týden bez Facebooku... Jaký byl?

11.1.2011 v 10:30 | Karma: 10,31

Petr Hrudka

Kdy mít a nemít volno?

9.11.2010 v 10:30 | Karma: 8,48

Petr Hrudka

Letní festivaly frčí. Proč ne?

17.7.2010 v 14:15 | Karma: 6,51
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.