Petr Hrudka

Mít více lepších soch neuškodí. Naopak

18. 01. 2011 10:30:44
Znalci umění míní, že by to chtělo mít Hradec více kulturní. Mají v plánu nechat vybudovat sochy nejrůznějších hradeckých představitelů. Po mírném fiasku se sochou bývalého starosty Františka Ulricha by si tím radní mohli spravit reputaci.
Bohužel nepovedená socha bývalého hradeckého starosty Františka Ulricha.
Bohužel nepovedená socha bývalého hradeckého starosty Františka Ulricha.Google

Ta socha je špatná. I laik to pozná. Hned na první pohled. Vždyť se tam, kde je, vůbec nehodí. A je to škoda.

Původní návrh sochy z rukou sochaře Pavla Doskočila byl památkáři odmítnut. Podle něj měl František Ulrich sedět na vysokém sloupu a lidé by se na něj dívali skrz dalekohledy. Zajímavé. Ovšem, je to technicky proveditelné? Asi je. A je to divácky představitelné? To už méně. Však se objevilo hned několik ohlasů, které brojily proti tomuto nápadu. Jak dlouho by vydržely dalekohledy, ptaly se například.

Bývalý hradecký starosta František Ulrich má proto ve „svém“ Hradci Králové jinou sochu. A na jiném místě. A finální dílo Stanislava Hanzíka se dočkalo nečekaného odmítnutí a odporu. Existuje prý i petice proti tomuto architektonickému dílu.

Přiznám se, že nejsem rodný Hradečák. Do krajského města ale denně jezdím do školy. Každý den mám možnost tu „nádheru“ vidět nejen z okna městské dopravy. Každý den se na ni můžu dívat. Kolem ní i procházet. A jsem rád? Jako turista moc ne. Nejsem sochařským expertem, ale socha se nepovedla. Tohle si významný starosta nezasloužil.

A krom toho všeho ani nesedí na „svém“ náměstí. Tam původně měl na tom vysokém sloupu být. A není. A to je taky škoda. Co kdyby se nápady dvou sochařů daly dohromady a třetí by jej dokonal? Abyste rozuměli: František Ulrich by pohodlně seděl na svém křesílku, jak je tomu doteď. Seděl by ale na náměstí po něm pojmenovaném, jak tomu bylo původně plánováno, kde jinde si Františka Ulricha taky představovat než na Ulrichově náměstí? A do třetice všeho dobrého: sochu by udělal někdo třetí (v kraji je určitě více uznávaných a respektovaných sochařů), který by ji zlepšil, provedl by ji takovou, jakou by si starosta opravdu zasloužil.

Do té doby mi to připadá jako výsměch vůči němu. Taková neúcta. Ostuda ze strany radních a předních představitelů krajského města a dalších lidí, kteří mají do těchto záležitostí co mluvit.

Náměstek primátora Martin Soukup se dušuje (v hradecké mutaci Mladé fronty DNES), že do realizace dalšího pomníku, tentokráte Jana Kotěry, už určitě více zapojí veřejnost. Dočkají se hradečtí občané lepších časů a poměrů?

A plánují se další: Václav Kliment Klicpera, Eliška Rejčka nebo Rudolf Medek, který se v krajském Hradci Králové narodil. Představitelé hradecké metropole se tím chtějí srovnat třeba s Brnem, ve kterém jsou sochy takříkajíc na každém kroku.

Hradečtí obyvatelé se mohou tedy těšit na snad lepší umělecká díla, kterých není nikdy dost, a pomalu zapomínat na ostudu s pomníkem Františka Ulricha.

Autor: Petr Hrudka | karma: 16.79 | přečteno: 4102 ×
Poslední články autora