Petr Hrudka

Chcete lásku? Budete jí mít hned tisíckrát

2. 02. 2011 10:30:17
Přemýšlel jsem, jestli následující řádky vůbec psát. Zda-li to má nějakou cenu, vždyť tím se nic nevyřeší. A nám, obyčejným českým divákům, nezbude nic jiného, než se s vysíláním nové turecké telenovele na obrazovce nejsledovanější domácí komerční stanici, prostě smířit. Ať se nám to líbí, nebo ne.
Romantický seriál z Turecka přichází tuto neděli.
Romantický seriál z Turecka přichází tuto neděli.Google

Hned ze začátku se musím komusi omluvit. Nejde prý o tureckou telenovelu, jak se po mediálním světě různě šíří, ale o romantický seriál, byť z Turecka. Takže je nám všem více věcí jasno.

S psaním tohoto článku jsem se zdráhal kvůli případné odpovědi na pondělní sloupek Očima Mirky Spáčilové, která je v MF DNES známá svými kritickými pohledy na nejrůznější televizní a jiné počiny tvůrců ve filmovém a seriálovém poli tvorby. Mirka Spáčilová svým způsobem obhajuje tu tureckou telenovelu, chcete-li turecký romantický seriál, jako takovou, naopak odsuzuje Novu, která hodlá, počínaje následující nedělí, ten televizní skvost spustit do svého vysílání.

Přiznám se, že některým slovům Mirky Spáčilové nerozumím. Respektive jsem celému článku neporozuměl ve smyslu, zda určité věci Mirka Spáčilová bere kladně nebo záporně. Jak v jednom rozhovoru pro nový pořad jiné stanice řekl její kolega z novin Martin Komárek, aby jistý dokument pochopil, musel si jej přečíst hned třikrát. Do té chvíle si pořád myslel, že je to blbost, ale autorita jeho otce byla silnější, nešlo mu to do hlavy. To samé jsem musel podniknout i s textem „Turecká telenovela je na pranýři. A ty české snad nikomu nevadí?“. Mirka Spáčilová v něm mimo jiné píše: „Ano, Tisíc a jedna noc je bezesporu pitomá. Ale proto, že je to telenovela; ne proto, že je turecká.“ Nevím, jak na to redaktorka MF DNES přišla. Můžu se přidat k pomyslným odpůrcům, kteří brojí proti nasazení tohoto romantického seriálu, které už názvem milně připomíná známou pohádku – jde o příběh ze současnosti. Ovšem za mě platí jedno: Jsem proti tomuto skvostu právě proto, že je to telenovela. Jestli je turecká, německá, francouzská, to je mi ze srdce jedno. – „Kdyby se Šeherezáda a Onur jmenovali třeba Mařka a Franta, ani by nám to nepřišlo. Pokud nejsme pokrytci – protože české telenovely hltáme. Co jiného byly nebo jsou Rodinná pouta, VKV, Ordinace, Cesty domů, ostatně i Žena za pultem s tím nejtrapnějším milostným cvrlikáním v dějinách? Oč jsou lepší než argentinská Manuela nebo italské Okouzlení?“ Ano. Ale „naše“ oblíbené pořady, „naše druhé životy“, nám nejsou servírovány každý den, nepočítáme-li nekonečnou Ulici.

Ale mohl bych přejít k další mýlce. Tentokrát nikoliv ze strany novinářky, ale z úst programové ředitelky Čechoameričanky Alex Ruzek, jejíž slova nám zprostředkoval ze včerejší tiskové konference v jednom pražském hotelu internetový server Médiář.cz, který píše o médiích nejen v Česku. Tak tedy z úst Alex Ruzek: „Po pěti letech drsných kriminálních sérií je čas, abychom to trochu změnili a dali lidem lásku, kterou chtějí.“ Netuším, jak je na tom jiný divák této komerční televize, ale já o takový způsob darování lásky nestojím. Navíc, když jde o seriál s nálepkou „největšího příběhu všech dob“, který prošel možnými zeměmi. Ano, prý i na Slovensku s milionovým úspěchem. Ale uvědomme si, že slovenský divák je jiný než ten český. Českému se nemusí nutně líbit to, co se líbí tomu slovenskému.

Někdo se může divit, proč se děje takový humbuk kolem nějakého pořadu, vždyť nám nikdo dálkový ovladač nebere, totiž můžeme televizi kdykoliv vypnout. Ještě, že ten ovladač v obýváku pořád je! Celý humbuk kolem toho tu je, protože chce televize Nova seriál Tisíc a jedna noc vysílat hned několikrát týdne a to ještě v hlavním vysílacím čase. Nedělní osmá hodina večerní jim nestačí.

Jedinou útěchou nám může být fakt, že turecký romantický seriál Tisíc a jedna noc nemá tisíc dílů, jak by se mohlo zdát, ale prý kolem dvou set. Takže naše životy přepadne asi „jen“ na půl roku. Tak těch několik měsíců překousněme, párkrát se vyspěme a všechno se nám hned bude zdát jako sen.

Kéž by to byl jenom sen.

Autor: Petr Hrudka | karma: 11.97 | přečteno: 2170 ×
Poslední články autora