Česko a Slovensko (ne)mají talent. Vyhrál cizinec

Včera večer si všichni televizní diváci mohli oddychnout. Další ročník talentové soutěže je pryč. Ale, jak už to tak většinou bývá, za sebou nakonec nechá hořký zážitek, o který se postaral ne jen absolutní vítěz (ne vlastní vinou), ale i celý štáb.

Vítězem druhé řady talentové soutěže se stal mladý Atai Omurzakov z Kyrgyzstánu. Snímek ze semifinále.Mediashow.cz

Do druhého ročníku talentové soutěže se přihlásilo několik tisíc nadšenců, kteří chtěli předvést co umí. Na konci ve velkém finále jich zůstalo deset. Původně bylo jistě v plánu, že jich bude bojovat jen devět, ale porota v posledním semifinále změnila pravidla. Šlo totiž o kolo, kde podle nich bylo nejvíce talentů.

Mezi finalisty nechyběli zpěváci, tentokrát jen jedna taneční skupina, iluzionista, jehož triky nikdo nechápal, a nejtalentovanější sólový tanečník, který záhy celou soutěž vyhrál, ale…

…nešlo o Čecha ani Slováka.

V tu chvíli po sociálních sítích panovalo rozhořčení. Někteří samozřejmě vítězství mladému tanečníkovi Ataiu Omurzakovi z Kyrgyzstánu přáli, ale jiní se pozastavovali nad tím, jak je možné, že česko-slovenskou soutěž vyhraje cizinec.

Vysvětlení je ale jednoduché: Ataie prostě do soutěže přihlásil jeho kamarád (Čech), který si u něj talentu všiml. A protože byla soutěž Česko Slovensko má talent otevřena prakticky všem – bez rozdílu věku, pohlaví, barvy pleti nebo národnosti – mohl jej přihlásit a Atai mohl všechny uchvátit svým tancem, který podle slov porotce Martina Dejdara „povýšil na umění, protože to mělo duši, smysl a příběh.“ A to si talent zaslouží.

Naproti němu tu ale stál jiný cizinec. Stevie Starr ze Skotska. Netypický iluzionista, který zakládal svůj talent na polykáním předmětů a vzápětí jejich opětovnému „vyzvracení“ třeba v jiném pořadí nebo podobě.

Diváci, kteří se pomalu smiřují s faktem, že vyhrál Kyrgyzstánec, se ale stále ptají, proč se tedy soutěž jmenuje tak a tak, když se vítězem může stát prakticky kdokoli, aniž by to byl Čech nebo Slovák.

Odpovědět můžeme tak, že se nejdříve předpokládá, že zaujme především český nebo slovenský talent, i když je to v rozporu s faktem, že se vítězem může stát kdokoli. Však se taky talent jmenuje podle zemí, kde se odehrává, a které země hrají roli.

Ale to vem čert. Zajímavější je spíš to, že i když se do finále(!) dostal jak Skot, tak i Kyrgyzstánec, diváci mohli rozhodnout jinak a zabránit tomu, aby se vítězem stal cizinec. Neudělali to. To o něčem vypovídá. Asi jim je zřejmě jedno, jestli se vítězem stane Američan nebo Číňan, ale spíše jde o to, že čeští a slovenští soutěžící asi zase takový talent nemají, jak by se mohlo zpočátku zdát…

Každopádně si teď obě strany mohou oddychnout od toho několikaměsíčního poprasku, který vládnul každou neděli na našich televizních obrazovkách. A teď se mohou směle pustit do horoucích vánočních příprav.

A na konec nemůžu opomenout svoji poznámku, jejíž 140 znakovou formu jsem tweetnul na Twitter: Lucie Bílá oznámila, že se případný další ročník soutěže bez ní prostě neobejde, takže se už teď můžeme psychicky připravovat na její příští protalentované ječení.

Autor: Petr Hrudka | pondělí 28.11.2011 16:37 | karma článku: 10,26 | přečteno: 1766x
  • Další články autora

Petr Hrudka

Letní seznámení na baru

12.7.2014 v 15:30 | Karma: 7,45

Petr Hrudka

Den splněných přání

27.7.2013 v 15:30 | Karma: 9,78

Petr Hrudka

Co je víc: slovo, nebo důkaz?

5.5.2011 v 15:00 | Karma: 7,74

Petr Hrudka

Týden bez Facebooku... Jaký byl?

11.1.2011 v 10:30 | Karma: 10,31

Petr Hrudka

Kdy mít a nemít volno?

9.11.2010 v 10:30 | Karma: 8,48

Petr Hrudka

Nedabované pořady? Děkuji, nechci

27.10.2010 v 10:30 | Karma: 16,97

Petr Hrudka

Letní festivaly frčí. Proč ne?

17.7.2010 v 14:15 | Karma: 6,51
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2045x
Literární, filmový, hudební, divadelní, snad i výtvarný fanoušek s nepříliš tradičním náhledem na věci.